Ronjas juridiska Kön - Del 1 - En ansökan
Okej, så för att alla ska vara lite med på noterna här så behöver vi sätta upp lite grundinformation om hur en juridisk transition går till.
Den lag som är relevant här är Lag (1972:119) om fastställande av könstillhörighet i vissa fall
1 § En person ska efter egen ansökan få fastställt att han eller hon har en annan könstillhörighet än den som framgår av folkbokföringen, om han eller hon
1. sedan en “lång” tid upplever att han eller hon tillhör det andra könet,
2. sedan en tid uppträder i enlighet med denna könsidentitet,
3. måste antas komma att leva i denna könsidentitet även i framtiden, och
4. har fyllt arton år.[…]
9 § Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får meddela föreskrifter om de krav för fastställelse som avses i 1 § första stycket 1-3 och 2 § första stycket 1.
Lag (2012:456).
Den myndighet som regeringen tilldelat det här uppdraget enligt paragraf 9 är då Socialstyrelsen, som i sin tur delegerat ansvaret för beslut vidare till Rättsliga Rådet, ett självständigt organ som är administrativt knutet till Socialstyrelsen.
Under 2021/2022 var praxis hos Rättsliga Rådet, så vitt jag kan bedöma:
- Du ska ha fyllt 18 år.
- Du ska ha haft kontakt med ett utredningsteam inom transvården i minst 2 år.
- Under minst 1 år ska du ha levt fullt ut i den nya könsidentiteten.
- Du ska ha fått ICD10 diagnosen F64.0 (Transexualism).
- Du behöver ett utlåtande från läkare (psykiatriker?) samt psykolog från ditt utredningsteam.
Den sista punkten med utlåtandet är det som kommer bli intressant för det här fallet.
Väntetider och fördröjningar
Jag fyller med god marginal kravet på 18 års ålder.
Jag har varit ute och levt som mig själv sen innan jag fick första kontakt med ANOVA
Detta ger att vi har dessa nyckeldatum
2019 | Juni | Mitt första möte på ANOVA |
2021 | Mars | Diagnos F64.0 (Transexualism) fastställs |
2021 | Juni | Alla praktiska krav som listade ovan är uppfylda |
En grej med hur väntetider fungerar på ANOVA är att du inte kan ställas i kö för utlåtande förrän de 2 åren har gått, eller du får diagnos, vad som nu kommer sist. Detta innebar att jag inte blev ställd på väntelistan för ett utlåtande förrän Juni 2021, och då hade jag ändå bara “väntat på att få börja vänta” från Mars samma år. Utöver det så finns det handläggningstid hos Rättsliga Rådet, och det är inte förrän den är klar och du fått ditt juridiska kön fastställt du kan ställa dig i kön för underlivskirurgi.
Det vill säga, i Mars 2021 började jag vänta på att mina 2 år hade gått, I juni 2021 började jag vänta på att få mitt läkarutlåtande, som jag måste ha för att kunna vänta på Rättsliga Rådets handläggningstid, som jag måste ha för att kunna ens börja vänta på den 3 år långa kötiden för underlivskirurgi. Om du inte är trans själv vet jag inte om du kan förstå hur det känns att vänta på att få börja vänta på att få börja vänta på att få börja vänta. Hade inte så många andra kötiders början stått bakom det juridiska könet hade jag inte haft så bråttom som jag nu har, om bara köer och väntan kunde ha parallelliserats lite hade det här inte varit en så stor grej, men varje försening, varje väntetid, försenar nu hela kedjan, och det blir väntetider och förseningar i nästan varje steg i processen känns det som.
Den första väntetiden, för utlåtande angående juridiskt kön, jag fick reda på i Juni 2021 var 5 månader. Det är rätt lång tid, men ändå en av de kortare väntetider jag fått från ANOVA under den här processen.
När det gått ungefär 4 månader får jag reda på att väntetiden har förlängts, och den ligger nu på runt 10 månader. Då börjar jag titta på möjligheter att lösa det här utan de här utlåtandena.
I skrivande stund har min väntetid förlängts till 18 månader, och för nya som ställs i den kön ligger den på 24-28 månader.
Ansöka själv
När verkligheten att vänta på ANOVA är en oresonlig tid börjar gå upp för mig väljer jag att se vad jag kan göra själv. I ett dokument från Socialstyrelsen finner jag detta citat
Utredningen m.m.
Läkarens, psykologens och socionomens utlåtanden läggs fram i separata dokument. Dessa utlåtanden bör spegla den aktuella situationen, vilket är av särskild vikt när det handlar om en ung person. Läkarens eller utredningsteamets bedömning av ärendet ska framgå. Relevanta remisser, remissvar och journalkopior sammanfattas i första hand och i andra hand ges de in i sin helhet. Socialstyrelsens formulär Ansökan avser tillstånd till fastställande av könstillhörighet fylls i och bifogas ansökningshandlingarna.
Det finns mycket i det dokumentet som talar mot mig. Det nämner saker som att det bör problematiseras kring övriga diagnoser en patient har, och jag är diagnostiserad med både ADHD och Aspergers Syndrom, men vafan, I andra hand kunde en journalkopia ges i sin helhet. Det här är verkligen vad jag anser en andrahandssituation. Jag beställer därför ut min journalkopia i sin helhet, detta går att göra via appen Alltid Öppet, från ANOVA och fyller i blanketten på socialstyrelsens hemsida, skickar med allt jag har och kan få tag på. Blankett, personbevis, journalkopia, samt en egen motivering som förklarar läget med kötider, och även lyfter min egen sociala situation som stabil och ute i alla avseenden.
Detta skickades till Socialstyrelsen via REK i December 2021
Komplettering?
Bara någon dag efter att min ansökan skickats in begär de komplettering. Specifikt ett utlåtande från mitt utredningsteam. Då jag inte har något sådant, och väntetiden är brutal, så svarar jag med att det finns inga handlingar att komplettera med. Väntetiden är för lång. Jag frågar därför vad de förväntar sig ska finnas i det utlåtandet som inte går att utläsa ur min journal.
Jag har fått er begäran om kompletterande handlingar. Problemet är att de handlingar ni begär existerar inte. Kötiden
för att få de utlåtanden som ni vill ha har ökat från först 5 månader, till 10, till 13, så de är otillgängliga över
förutskådlig framtid, eftersom ju mer tid som går, längre tid har jag kvar och vänta.Det var därför jag på eget bevåg begärde en fullständig journalkopia och bifogade den från första början. [Då] det inte
verkade finnas något slut på väntetiden, så det som finns, och som till synes kommer finnas inom en rimlig framtid
har redan bifogats i ursprungliga ansökan.Är inte min journal i sin helhet, i kombination med de upplysningar jag kan lämna själv, tillräckligt är jag lämnad helt
utan alternativ.Så min motfråga om sådant är fallet är: Vad förväntar ni er är så viktigt i utlåtandena som inte finns att tillgå direkt i
journalen att det befogar att jag ska lämnas utan alternativ och utan en väg framåt?
Jag får ett icke-svar som återkoppling på den frågan
Hej A,
Den som ansöker om att få ändrad könstillhörighet fastställd måste själv visa att
han eller hon når upp till de i lagen angivna kriterierna. För bedömning av 1 §
punkterna 1-3 könstillhörighetslagen behövs i regel ett underlag i form av ett
utlåtande från läkare och även från en psykolog samt en social utredning.
Även om sökanden inte inkommer med begärd komplettering kan ärendet komma att
avgöras. Socialstyrelsen bedömer om det sökanden har åberopat visar att de i lagen
uppställda kraven enligt 1 § punkterna 1-3 könstillhörighetslagen är uppfyllda.
Med vänlig hälsning,
Beslut
Som man kanske kan ana, kommer det ett beslut i mitten av Januari 2022. Min begäran avslås.
Det var inte helt oväntat, men jag vill ändå här belysa hur det här beslutet förstör en. Det sitter en grupp människor som du aldrig träffat, som aldrig pratat med dig. Som aldrig gett dig möjligheten att dyka upp och bli en människa för dem, och mer eller mindre säger “nej, du vet inte vem du är. Du har ingen självbestämmanderätt, även fast det här inte påverkar någon annan än dig själv”. Det går inte att beskriva hur det känns att få ett “nej” på den du är.
Fortsättning följer
Det finns en väg framåt. Jag kan överklaga till Förvaltningsrätten, I nästa del berättar jag om hur det gick.